L'APARADOR DE L'ARXIU

LA MANIFESTACIÓ DE L’11 DE SETEMBRE DE 1976 A SANT BOI DE LLOBREGAT

L’any 1976 l’Assemblea de Catalunya va convocar una gran manifestació a Sant Boi de Llobregat en motiu de l’11 de setembre; fou la primera vegada, després de 40 anys que es podia celebrar públicament l’Onze de setembre.

A causa de les nombroses traves per a poder celebrar la manifestació a Barcelona, l’Assemblea escollí Sant Boi de Llobregat, municipi on està enterrat Rafel de Casanova, Conseller en Cap de Barcelona durant el 1714. La manifestació va aplegar milers de persones i es convertí en un dels referents de la mobilització social per a la reivindicació dels drets i llibertats de Catalunya.

No obstant l’èxit general de la manifestació, la situació fou molt desigual a la resta de municipis. Concretament a Torelló, segons la informació recollida en el Setmanari de Torelló del 19 de setembre de 1976, el seguiment de la diada fou molt minoritari.

L’any següent el 1977, es va poder organitzar una gran manifestació a Barcelona que sota el lema “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” va reunir quasi un milió de persones. En aquesta ocasió, la mobilització i els actes reivindicatius van tenir un gran seguiment arreu del país; a petició dels organitzadors, en la majoria de pobles els actes es van avançar al dia 10 per a poder afavorir la participació de més gent en la manifestació del dia 11.

Amb el titular 11 de setembre: èxit de la diada el Setmanari Torelló del 18 de setembre de 1977, informava que un miler i mig de persones havien assistit als actes de la diada al poble. El programa d’actes pel dia 10 a la tarda va comptar amb una cercavila d’automòbils pels carrers de Torelló i la Vall del Ges, una ballada de sardanes i una audició de la coral Infants Alegres. L’acte central de la commemoració fou una manifestació pacífica fins a la plaça de la Vila on tingué lloc un parlament d’Oriol Casassas membre del comitè Executiu del Congrés de Cultura Catalana. L’acte finalitzà amb el cant dels Segadors acompanyat de repetides proclames de “Llibertat, amnistia i estat d’autonomia” i “Volem l’Estatut” dels assistents.

No va ser fins l’any 1980 que es va proclamar oficialment l’Onze de setembre com a festa nacional de Catalunya. En el cas de Torelló, el 1980 fou el primer any en què l’Ajuntament s’encarregà de l’organització dels actes de la diada i institucionalitzà l’acte d’ofrena al monument de Rafael Casanova a la plaça de l’estació.

… més de 40 anys després, l’esperit de mobilització i reivindicació social i pacífica continua present cada Onze de setembre.