Triple oferta, aquest cap de setmana, al Cirvianum

Triple oferta, aquest cap de setmana, al Teatre Cirvianum. ‘Cartes del meu avi’ del grup Xarxa, ‘Winnipeg’ i ‘Polzet’ de Zum-Zum Teatre.

Per començar, aquest divendres, a les 8 del vespre, el grup Xarxa estrena ‘Cartes del meu avi’. En aquest espectacle, amb música en directe, Xarxa reflexiona sobre el fet que el poder ha intentat silenciar històries que parteixen de guerra, de repressió, d’exili… Històries que parlen dels avis i àvies, de la gent, dels que van tornar i dels que es van quedar als camps de batalla. Històries que han quedat dins els calaixos de moltes cases. En aquesta proposta, Xarxa intenta desenterrar aquestes històries per entendre què van perdre, d’on venien i què van deixar. Per això s’ha de parlar, explicar, recordar i reviure perquè fets com aquells no es tornin a repetir. Perquè aquells a qui van robar la vida tenen dret a aixecar la veu mitjançant el llegat que van deixar. Hi ha multitud d’històries i a ‘Cartes del meu avi’, Xarxa n’explica algunes a través del teatre, la dansa i la música.

La direcció de l’espectacle va a càrrec de Jordi Torres, que ha comptat amb un elenc format per Irene Currius, Aina Vallès, Aniol Àlvarez, Aina Pey, Èrika Serban i Ferran Torres; els músics Artur Surinyac, Aniol Surinyac, Nora Galobardes i Artur Pàmies; i les ballarines Anna Forcada, Marta Sala, Martina Barniol, Aran Ordeig, Raquel i Idoia Fernàndez, Jana Gallifa, Ingrid Soler, Anna Pujol, Bruna González, Marina Culi, Magalí Comas i Martina Rodríguez. Les coreografies són obra de Mireia Cervera i la direcció musical d’Artur Surinyac.

Dissabte, també a les 8 del vespre, es presenta ‘Winnipeg’, de Laura Martel. En aquest muntatge s’explica la història del Winnipeg, un vaixell noliejat des de França pel poeta Pablo Neruda, perquè més de dos mil refugiats de la Guerra Civil espanyola poguessin marxar a Xile a la recerca d’una nova vida. Una història que ha quedat silenciada i que corre el risc de passar a les files de l’oblit.

Neruda, nomenat pel govern xilè com a cònsol especial per a la immigració espanyola a França, i comptant amb la complicitat del llavors ministre de Relacions Exteriors de Xile, Abraham Ortega, va dur a terme aquesta missió, que es va veure assolida quan el Winnipeg va arribar a Valparaíso el 3 de setembre de 1939.

Aquest muntatge teatral pretén ser un cant a la llibertat i a l’esperança, donant veu, des d’una mirada actual, a la història de tots aquests exiliats i exiliades que es fan dir els ‘fills de Neruda’, tot recuperant un fet històric que, a diferència d’altres semblants, sembla haver quedat perdut en la fràgil memòria espanyola.

Laura Martel és l’autora d’aquest text, mentre que Norbert Martínez ha dirigit el muntatge, interpretat per Laia Alberch, Laura María González, Martí Salvat i Edu Tudela.

Finalment, diumenge a les 6 de la tarda, Zum-Zum Teatre presenta ‘Polzet’, un conte en el qual un nen menut i enginyós salva tots els seus germans i la seva família, després que els pares desesperats hagin hagut d’abandonar-los al bosc per falta de recursos. En aquesta adaptació es poden trobar pinzellades del ‘Polzet’ de Charles Perrault, però també una visió nova i estimulant d’aquest conte clàssic. Divertida per als nens i nenes i commovedora per als adults, el conte es presenta a través de la relació d’un fill amb el seu pare.

La direcció va a càrrec d’Iñaki Rikarte, amb les interpretacions de Jesús Agelet i Ramon Molins.