Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Salut comença aquest dimecres al CAP un cribratge massiu amb automostra nasal

El Departament de Salut iniciarà aquest dimecres 5 de maig a Torelló la campanya de cribratges massius amb proves diagnòstiques de la COVID-19 amb automostra nasal. Els kits per fer-se la prova es podran recollir al Centre d’Atenció Primària i van destinats a persones de menys de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la COVID-19 en els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Els resultats es coneixen en 24/72 hores a través de l’aplicació La Meva Salut.

Les persones que hi vulguin participar podran recollir el kit d’automostra els dilluns, dimecres i divendres, de 9 a 11 del matí, a les carpes que hi haurà instal·lades al Centre d’Atenció Primària (Avinguda Pompeu Fabra, 8). S’explicarà a cada usuari com fer-se l’automostra i cadascú podrà triar si fer-la al mateix moment o endur-se-la i fer-la a casa. Si es fa a casa, s’haurà de retornar el kit per tal d’analitzar la mostra. El cribratge serà seriat, de manera que cada participant podrà fer-se una PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge al municipi.

Com es fa l’automostra nasal

El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi kit. Un cop rentades les mans i oberta la bossa, s’introdueix l’escovilló uns 2 centímetres per la primera fossa nasal, es gira dins del nas fregant-lo contra les parets durant 5 segons i es retira suaument. Amb el mateix escovilló, s’ha de repetir aquest procediment amb l’altra fossa nasal. Un cop finalitzat, s’introdueix al tub, es tapa i es guarda a la bossa amb tancament per ser retornar al punt de recollida. Cal també col·locar correctament les etiquetes amb codis de barra incloses en el lot d’automostra.

El laboratori del Banc de Sang i de Teixits analitzarà les mostres rebudes. Les persones que hagin participat en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

Tallar les cadenes de contagis

Els cribratges “ens permeten detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho puguin transmetre el virus”, explica la subdirectora general de Salut Pública, Imma Cervós. Per això mentre s’avança en la campanya de vacunació, els cribratges “ens poden ajudar a avançar-nos al virus i tallar el màxim nombre cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques”. Per això insta tothom dels municipis on es fa la campanya a que hi participin mentre recorda que a la vegada “cal mantenir les mesures de protecció de distància social, rentat de mans, ús de mascareta i ventilació dels espais”.