Ple municipal del mes de setembre

El ple de l’Ajuntament, celebrat aquest dilluns al vespre, va donar llum verda a la proposta de municipalització del servei de neteja viària de la població, amb els vots a favor dels grups d’ERC i la CUP i els contraris de JxC i el PSC. D’aquesta manera, el servei passarà de gestió indirecta a gestió directa. Amb la proposta, també es va aprovar la memòria, el projecte d’establiment redactat per l’empresa Ambiens i el reglament regulador del servei, que preveu el canvi de gestió.

Al mateix temps, s’hi inclou la subrogació del personal que actualment presta el servei a l’empresa concessionària a partir del moment que l’Ajuntament comenci a prestar el servei de forma directa.
Segons el regidor de Serveis, Adrià Jaumira, la municipalització del servei permet “més control de l’operativa i de la despesa del servei”, alhora que “la comparativa econòmica és molt similar entre municipalitzat i externalitzat” i també “es podrà incorporar més gent i oferir millors condicions laborals”. Segons les previsions, el mes de desembre es faran les contractacions i el servei ja estarà municipalitzat. El regidor va refermar el compromís de l’equip de govern “d’estudiar tots els serveis públics abans de tornar-los a licitar”.

Des de la CUP es va insistir en els beneficis de la municipalització dels serveis i en la millora que representa la gestió pública. Com a avantatges, es va assenyalar la flexibilització del servei, el fet de conèixer el servei des del mateix Ajuntament, l’estalvi de l’IVA i el benefici industrial…

Els grups de JxC i el PSC van posicionar-se en contra de la proposta de municipalització del servei i van discrepar dels avantatges exposats en la defensa de la proposta, entre d’altres motius perquè, al seu parer, “les municipalitzacions de serveis sempre surten més cares”.

La resta de punts de l’ordre del dia van tenir un caràcter eminentment tècnic: des de la modificació de la Relació de llocs de treball referent al requisit de titulació per a l’accés al lloc de treball de tècnic/a d’Administració General i la correcció dels sistemes de provisió dels llocs de treball de director/a i de docents de l’escola de música; l’actualització de la retribució de l’empresa Sociedad General de Aguas de Barcelona, SAU, pel servei de manteniment d’embornals i clavegueram a 1 de gener de 2022; l’aprovació del Compte General de l’Ajuntament de Torelló corresponent a l’exercici econòmic 2021; l’aprovació de la retribució definitiva a l’empresa Sociedad General de Aguas de Barcelona, S.A.U., per a la gestió del servei municipal de subministrament d’aigua potable al Municipi de Torelló, amb efectes a 1 de gener de 2022; o una nova modificació del pressupost per suplementar partides que han quedat insuficients per increment de costos.

En el torn de precs i preguntes, el PSC va preguntar per si hi ha un pla conjunt d’actuacions entre la policia i els Mossos d’Esquadra; per la data d’inici de les obres del camp de futbol del barri de Montserrat; per la canonada del carrer Bonavista; per la situació de la futura ampliació del CAP; i per l’enllumenat públic de Nadal amb l’actual increment de preus de l’energia.

Per la seva banda, el grup de JxC es va interessar pel projecte d’un camp d’entrenament caní; per les causes de la davallada de la matrícula de l’Escola de Música; es demana una valoració del festival Bioritme; per la situació de l’enllumenat públic dels carrers; per la rasa del carrer Sant Roc; i per si aquest estiu s’ha detectat algun niu de vespa asiàtica.

Finalment, la CUP també va demanar per l’enllumenat de Nadal i la necessitat de buscar alternatives; es va defensar el model popular, transversal i inclusiu de l’Escola de Música; es van condemnar les agressions masclistes que hi ha hagut al territori en els darrers temps; per un suport als tràmits telemàtics que ha de fer la gent gran; per la moció sobre l’alliberament de les patents de les vacunes per la Covid.

El ple es va tancar amb les informacions de les regidories: es va informar de l’enquesta sobre els valors de Torelló, en la qual es pot participar a través de la web municipal; de la xerrada de l’inici de curs sobre l’educació en l’esperit crític; de la convocatòria d’ajuts a subministraments energètics; de la represa del projecte ‘Fem un àpat en companyia’ i dels menús low cost; de la reobertura de l’exposició sobre el Club el proper cap de setmana; de la Trobada Gegantera; de l’acte commemoratiu de l’1-O que s’està preparant; de l’eliminació dels contenidors soterrats del casc antic; del reforç de l’àrea de recollida de l’Arxiu i de la nova àrea al carrer Sant Josep; de l’inici de presentació de sol·licituds per als horts urbans; de l’inici de les inscripcions de la DIN Escola d’Iniciació Esportiva; de la campanya de vacunació de la grip; de la licitació del Centre Cultural El Club, que s’ha adjudicat, després de la preceptiva obertura de sobres, per un import de 2,9 milions d’euros; i de la idea de recuperar el butlletí informatiu de l’Ajuntament.