Ple municipal del mes de juny

Tots els grups municipals van donar suport, en el ple de l’Ajuntament celebrat aquest dilluns, a la proposta de cinc noves actuacions definides per l’Oficina Tècnica de l’R3 al tram nord de la línia R3 de Rodalies, fer-ne el seguiment i vetllar pel seu avanç.

L’actualització del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, vigent actualment, preveu diverses actuacions a l’àmbit de la línia ferroviària R3 de Rodalies. Amb l’objectiu de prosseguir amb el desenvolupament de la mobilitat sostenible al corredor de la línia (Barcelona-Osona-Ripollès-Cerdanya, amb influència també sobre la Garrotxa), des de l’Oficina Tècnica de l’R3 es considera imprescindible la programació de noves actuacions per al quinquenni 2026-2030 del Pla de Rodalies.

Les noves actuacions són:

  1. Redacció de l’Estudi Informatiu del desdoblament del tram La Garriga–Centelles.
  2. Nova estació Torelló–La Garrotxa i habilitació de l’estació actual de Torelló com a capçalera de serveis
  3. Nou taller i platja de vies d’estacionament a Ripoll
  4. Reobertura de vies desviades com a punts d’encreuament entre Torelló i Puigcerdà
  5. Reobertura de la via d’ample estàndard entre Puigcerdà i la Tor de Querol-Enveig

D’altra banda, es va aprovar l’establiment del Servei d’escola d’iniciació esportiva de Torelló, a partir del proper mes d’octubre, juntament amb el seu reglament regulador. Aquest projecte vol proposar un tipus diferent de pràctica esportiva no competitiva, inclusiva i amb valors per acostar més infants a l’esport. Com una alternativa a l’esport competitiu i federat, amb una vessant més aviat d’oci i recreativa. La proposta va prosperar amb els vots a favor de tots els grups, tret de JxCat que es va abstenir.

El ple va aprovar el Pla Antifrau, amb la finalitat de garantir i declarar que els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interessos. El Pla es fixa especialment en aspectes com contractació, personal i subvencions, en els quals es seguirà escrupolosament la normativa vigent.

Al mateix temps, també s’impulsa el Codi ètic del personal de l’Ajuntament i la constitució d’una Comissió Tècnica de Seguiment del Pla de Mesures Antifrau. Alhora es posarà en funcionament el canal de denúncies a partir de l’1 de juliol de 2022.

Els ajuntaments han d’adoptar aquestes mesures antifrau obligatòriament si volen accedir als ajuts europeus Next Generation.

Altres punts de l’ordre del dia van ser la pròrroga del contracte del servei de conservació i manteniment del verd urbà i assessorament tècnic en matèria fitosanitària del municipi de Torelló, pel termini d’un any. I la pròrroga, de l’1 de setembre a 31 desembre del 2022, del contracte de servei de neteja viària fins a la formalització d’un nou contracte o fins a la municipalització del servei, en un procés que s’iniciarà en el ple del mes de juliol.

El ple va donar llum verda a la modificació de la relació de llocs de treball per aquells llocs que s’ha determinat que eren objecte de modificació singular (que han sofert modificació en les funcions que actualment desenvolupen). Es tracta del primer paquet de llocs de treball i progressivament s’anirà ajustant la resta de la plantilla de personal.

Per altre cantó, es va acordar la modificació de les taxes per a la prestació dels serveis de llar d’infants i per a la prestació dels serveis d’educació municipal (Escola d’Arts Plàstiques i Escola Municipal de Música), en la línia de consolidar la tarifació social i els beneficis fiscals d’aquests serveis. A partir del curs vinent el P2 de les llars d’infants serà gratuït i l’Escola de Música serà de gestió directa, i qualsevol bonificació ha d’estar contemplada a les ordenances.

El grup municipal de la CUP va presentar una moció per l’aprovació del manifest de l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació, que va tenir el suport de la resta de formacions, tret del PSC que es va abstenir.

En el torn de precs i preguntes, el PSC va preguntar pel nombre de metges que falten al CAP de Torelló i què passarà en el futur; per la previsió econòmica de la Generalitat per ampliar el CAP; pels camins escolars segurs; i es van demanar responsabilitats per uns fets greus succeïts fa uns mesos en un espai on hi ha la terrassa d’un bar del barri de Montserrat.

El grup de JxCat, per la seva banda, va fer una reflexió sobre la votació de les festes locals i va posar en qüestió tot el procés participatiu, la comunicació, la preparació, la difusió, el sistema, la plataforma, la conveniència i les regles de l’esmentat procés. I va demanar l’aturada de la votació. També va felicitar l’equip femení de futbol del CF Torelló; i es va demanar per la finalització de les obres de la zona esportiva; de l’arranjament del carrer Cabrera i del forat del carrer Sant Roc; i pel que queda per acabar a la plaça de la Sardana.

Pel que fa a la CUP, va demanar una valoració del Festus, quant a participació, aspectes artístics i cost; es va fer una reflexió sobre el 28-J Dia Internacional de l’Orgull LGBTI; i es va interessar per les beques del casal d’estiu; per la prevenció de l’onada de calor i la creació d’algun refugi climàtic; la licitació de l’Escola d’Arts Plàstiques; per la votació dels pressupostos participatius i el conjunt de votacions que s’han tirat endavant els darrers mesos i el qüestionament que se’n fa des d’alguns sectors socials.

En l’apartat d’informacions de les regidories, es va informar de la finalització de les matriculacions de les llars d’infants (61 a la Blancaneus i 76 a La Cabanya); de la pròxima convocatòria de les beques d’extraescolars; de les activitats de la plaça Nova i l’acte del 28-J; de l’elecció de ‘Pescallunes’ com a La Paraula del Poble; de l’inici de Les Fresques; de les festes del barri de la plaça Joanot, La Cabanya i la Caçada; del primer esborrany del Pla Local de Joventut; del resultat de la consulta per la urbanització de l’avinguda Pirineus i el proper encàrrec del projecte; i de les 35 sol·licituds rebudes per a la rehabilitació d’elements comuns.