Ple municipal del mes de juliol

Després del procés participatiu per decidir la segona festa local, el ple de l’Ajuntament, celebrat aquest dilluns, va donar llum verda -amb el suport de tots els grups- a les dues festes locals per al 2023: dimarts, dia 1 d’agost, Festa Major; i dilluns, dia 18 de setembre, Rocaprevera. D’aquesta manera es posa punt final a la qüestió i es recull la voluntat majoritària de la ciutadania, expressada a través del procés participatiu i que va concloure amb un resultat de 1.815 vots favorables a mantenir el dilluns de Rocaprevera i 304 vots favorables a canviar pel divendres de Carnaval.

En un altre punt de l’ordre del dia es va fer l’aprovació inicial de la modificació del Reglament regulador de l’accés restringit al nucli antic de Torelló. En base a l’experiència dels primers mesos de funcionament de la regulació del trànsit en aquesta zona, s’han proposat un seguit de modificacions, entre les quals el dret d’accés s’amplia a persones propietàries d’immobles i llogateres d’habitatges que tinguin segona residència a l’àmbit i a les persones titulars de targeta de transport adaptat (durant el termini de vigència de la mateixa). A més, en funció de la ubicació de l’immoble es donarà accés a un o més d’un dels quatre punts on hi ha instal·lades les càmeres d’enregistrament de matrícules. I s’estimaran recursos a les sancions en els casos d’estar tramitant la sol·licitud o de vehicles d’obres amb llicència i amb l’acreditació pertinent. La proposta de l’equip de govern només va tenir el vot favorable del PSC, mentre que JxCat es va abstenir i la CUP hi va votar en contra en considerar que el carrer Sant Feliu hauria d’incorporar-se a l’àmbit de regulació del trànsit.

Tots els grups van donar el vist-i-plau a una proposta de la CUP per incrementar la cobertura arbòria dels carrers de Torelló. La proposta implica el compromís d’augmentar el nombre d’arbres a Torelló, “amb espècies vegetals que puguin dur a terme un correcte desenvolupament i que per a les seves característiques generin més beneficis per Torelló”. En el mateix sentit, es farà un estudi per avaluar l’impacte de la cobertura arbòria sobre la temperatura dels carrers de Torelló, per determinar quines places i carrers necessiten actuacions més urgents. I, per tant, prioritzar en quines places i carrers cal plantar o ampliar el nombre d’arbres i vegetació -sobretot places dures- i transformar-les en un període màxim de 2 anys. I alhora instal·lar els elements més adients per a proporcionar ombres als espais més prioritaris i urgents d’habilitar.

D’altra banda, es va aprovar per unanimitat la taxa per la prestació dels serveis d’educació municipal, ja que s’incorpora a l’oferta educativa, a partir del proper curs, l’Escola d’Iniciació Esportiva Municipal. Està previst que hi hagi diverses quotes en funció de si l’activitat es fa esporàdicament o al llarg de tot el curs; i, en aquest cas, també s’adapta al nombre de dies setmanals d’assistència.

En altres punts de l’ordre del dia, el ple va aprovar la rectificació de la data de finalització del contracte del servei de transport adaptat en relació a la pròrroga forçosa acordada. Es prorroga a partir de l’1 de desembre de 2022 i fins a la nova adjudicació i formalització del contracte.

I també es van prorrogar pel termini d’un any (fins al 31 d’agost de 2023), els contractes entre l’Ajuntament i l’Associació de Mestres Els Nans i la Fundació Pere Tarrés per la prestació del servei públic de llar d’infants Blancaneus i La Cabanya, respectivament.

Es va procedir a l’aprovació definitiva del Pla Local d’Habitatge. El document defineix, per un període de sis anys, les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local en matèria d’habitatge. I avançar cap a assolir del dret de la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles.

El grup municipal del PSC va presentar una moció sobre el tractament de les aigües residuals dels municipis de la Vall del Ges, i les actuacions necessàries i urgents sobre el col·lector del marge dret del riu Ges. Tots els grups municipals hi van donar suport.

En el torn de precs i preguntes, el PSC va preguntar pel tema del caixer automàtic tancat del barri de Montserrat; per la diversitat dels alumnes a les aules de P3; i per les gestions del grup parlamentari del PSC de cara a l’ampliació del CAP de Torelló.

El grup de JxCat, per la seva banda, va preguntar pel cost del casal d’estiu; per la situació legal de l’hotel de La Coromina; pels problemes de l’enllumenat públic; per l’arranjament de l’esvoranc del carrer Sant Roc; i per l’aplicació de la relació de llocs de treball a la Policia Local.

Pel que fa a la CUP, el grup es va sumar al condol per la mort d’una veïna en l’incendi de diumenge; va expressar la seva condemna per l’agressió homòfoba que es va produir divendres; i va preguntar per la gestió de l’Escola d’Arts Plàstiques; per les sol·licituds del bo de lloguer jove; pels desperfectes a les portes dels pipicans; i es va manifestar la necessitat que la sessió del ple no torni a coincidir amb els actes de la Festa Major.

En l’apartat d’informacions de les regidories, es va informar de l’impuls del bicibús (anar a l’escola en bicicleta) de cara al curs vinent; de la suspensió dels actes de Festa Major de diumenge i la seva reprogramació els propers dies; de les aportacions dels regidors al Pla Local de Joventut; dels descomptes de les persones empadronades a Torelló per al Festival Bioritme; de la resolució de les sol·licituds per a la rehabilitació d’elements comuns (prevista per a la primera quinzena d’agost); del pas a l’estat d’alerta pel tema de la sequera i la necessitat de fer un ús responsable de l’aigua; i del bon desenvolupament de la Nit de Botigues.