Pescallunes és el mot escollit com La Paraula del Poble de Torelló

El passat diumenge va finalitzar el termini de votació del projecte La Paraula del Poble, impulsat per Òmnium Cultural Osona i l’Ajuntament amb l’objectiu de triar la paraula que més s’identifiqui amb el municipi de Torelló. De les 17 paraules finalistes i amb un total de 127 vots recollits, Pescallunes ha estat el mot que ha rebut més suports, amb 41 i, per tant, és La Paraula del Poble de Torelló.

La segona paraula amb més vots ha estat arramissar, amb 23, i la tercera catxar, amb 17. La resta de paraules finalistes que han obtingut suports són: Burot (12), Falatell (8), Refetó (6), Porronada (5), Carrossaire (4), Mastufejar (3), Porrona (3), Vaques (2), Barganyar (1), Belit (1) i Pítima (1). Els vots s’han recollit telemàticament i en dues urnes físiques ubicades a la Biblioteca Dos Rius i al Casal Cívic i Comunitari Torelló.

El procés participatiu de La Paraula del Poble ha comptat amb la col·laboració dels centres educatius, les biblioteques, l’Oficina de Català, el Casal Cívic, la residència d’avis i l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET). Fins a finals de gener es van poder presentar mots representatius de Torelló per afegir-los al llistat inicial elaborat per lingüistes i escriptors.

Posteriorment, es va fer la tria dels mots finalistes i es van preparar materials didàctics per difondre aquests mots entre la població. Després de l’exposició i la votació per escollir La Paraula del Poble, el projecte ha de culminar amb la instal·lació a la via pública d’un element commemoratiu relacionat amb la paraula guanyadora.