L’Ajuntament activa un circuit de geocaching per visitar fonts històriques de Torelló

Des d’aquest estiu, es poden redescobrir fonts històriques de Torelló gràcies al geocaching, un joc a l’aire lliure de cerca de tresors amb l’ajuda d’un mòbil o d’un dispositiu GPS. L’Ajuntament, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, ha activat un circuit que permet visitar fins a sis fonts del municipi.

Els participants han de descobrir els tresors amagats per altres participants, en aquest cas per l’Ajuntament de Torelló, mitjançant unes coordenades específiques i una sèrie de pistes. La millor manera de fer-ho és a través de l’aplicació mòbil de geocaching (disponible gratuïtament tant per Android com per iOS).

Els tresors -o catxés, tal com s’anomenen en l’argot que utilitzen els usuaris d’aquest joc- contenen unes targetes amb la història de les fonts, la seva relació amb els masos de la contrada o altres curiositats que les caracteritzen. D’aquesta manera es pretén descobrir i valorar l’entorn del municipi a través d’aquest joc. A més de les fitxes, cada tresor conté un petit quadern on deixar registre de tothom que ha trobat l’amagatall i un breu text de les normes d’ús d’aquest joc que combina l’aventura a l’aire lliure i el senderisme.

Algunes de les fonts que es visiten, actualment es troben perdudes pel desús o perquè s’ha eixugat la déu d’aigua que l’alimentava. És el cas, per exemple, de la Font del Masnou, on actualment només queden restes de l’antic safareig, o bé de la Font de Martorell, desapareguda fa diversos anys per les obres de construcció de l’eix Vic-Olot. Tanmateix d’aquesta manera es vol reivindicar un patrimoni que, encara que formi part del passat, cal no oblidar.

La sèrie de geocaching de les fonts de Torelló s’ha realitzat gràcies a un recurs tècnic per al desenvolupament de projectes d’educació ambiental i sensibilització de la Diputació de Barcelona. Serveix per complementar els set catxés que el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura té instal·lats, des de ja fa uns anys, al llarg del curs del riu Ter, des de Borgonyà fins a Torelló.

-Enllaç directe a la ruta de les fonts de Torelló a l’aplicació Geocaching