LA PARAULA DEL POBLE

La Paraula del Poble

La Paraula del Poble és una iniciativa d’Òmnium Osona per celebrar els 50 anys de l’entitat. Es tracta d’una proposta en què es convida a cadascun dels 50 municipis osonencs a escollir, a través d’un procés participatiu, la paraula que més els identifiqui com a població, i a fer-la visible a la via pública.

L’Ajuntament de Torelló s’ha unit a la iniciativa i ha posat en marxa aquest projecte obert a tota la ciutadania.

Objectius i metodologia

Trobar la paraula que la gent de Torelló se senti més seva i plasmar-la a la via pública en forma d’element commemoratiu.

Objectius específics:

  • Arribar al major nombre de torellonencs/ques possible per tal que el resultat final sigui representatiu
  • Fomentar el treball intergeneracional en la fase de recerca de mots 

El projecte es porta a terme a través d’un procés de participació obert a tota la població i amb la col·laboració de diferents agents socials:

  • Associació d’Estudis Torellonencs (ADET)
  • CPNL – Oficina de Català de Torelló
  • Biblioteques
  • Escoles
  • Casal Cívic Torelló
  • Residència gent gran

Fases del projecte

1. Difusió del projecte

Redacció del projecte i presentació entre els agents col·laboradors. Dinamització en cada àmbit (escoles, biblioteques, casal cívic, residència…) i presentació del projecte al conjunt del poble.

2. Recollida de mots

A l’inici del projecte es compta amb una selecció de paraules feta prèviament a través de lingüistes o escriptors/es. A través de la col·laboració amb els diferents agents (escoles del municipi, biblioteques, Casal Cívic, Residència Cals Avis…) s’afegiran a la llista els mots que proposin les persones que participin.

Les butlletes es poden dipositar a les bústies habilitades a diferents espais municipals: biblioteques, teatre, Casal Cívic, pavelló, Fira Toca-Fusta, Campament Reial. També es pot participar telemàticament a través del formulari que hi ha a la part superior d’aquesta pàgina.

La idea és aprofitar les festes de Nadal per generar el debat intergeneracional a casa, així com propiciar la recollida de butlletes a través d’activitats nadalenques com la Fira Toca Fusta, el Campament Reial i/o Els Pastorets.

3. Cribratge dels mots recollits

Una comissió d’experts (ADET, CPNL..) farà el cribratge dels mots recollits per tal de descartar aquells que siguin castellanismes o bé d’ús generalitzat (en altres territoris, no exclusiu de Torelló).

4. Treball didàctic amb els mots escollits

Es plantejarà, amb els diferents agents col·laboradors un treball didàctic amb les paraules finalistes resultants del cribratge.

5. Votació popular

Un cop fet el treball didàctic de tots els mots, s’activarà la votació popular per escollir la paraula guanyadora.

6. Encàrrec de l’element commemoratiu de ‘La Paraula del Poble’

A partir de la paraula que hagi obtingut més suports, s’encarregarà un element commemoratiu que es col·locarà a la via pública.

7. Instal·lació i inauguració de l’element commemoratiu

L’objectiu és culminar el projecte amb la instal·lació d’aquest element al·legòric a la via pública. 

Material divulgatiu

Exposició i votació popular

Del 30 de maig al 19 de juny de 2022, la Biblioteca Dos Rius i el Casal Cívic i Comunitari Torelló acolliran l’exposició de les 17 paraules finalistes:

(Clica sobre cada paraula per consultar-ne la fitxa)

 

Participa a la votació popular, del 6 al 19 de juny, visitant l’exposició o bé a laparauladelpoble.torello.cat.

Resultats de la votació

Pescallunes és el mot escollit com La Paraula del Poble de Torelló

Finalitzat el termini de votació del projecte La Paraula del Poble i amb un total de 127 vots recollits, Pescallunes ha estat el mot que ha rebut més suports, amb 41 i, per tant, és La Paraula del Poble de Torelló.

La segona paraula amb més vots ha estat arramissar, amb 23, i la tercera catxar, amb 17. La resta de paraules finalistes que han obtingut suports són: Burot (12), Falatell (8), Refetó (6), Porronada (5), Carrossaire (4), Mastufejar (3), Porrona (3), Vaques (2), Barganyar (1), Belit (1) i Pítima (1). Els vots s’han recollit telemàticament i en dues urnes físiques ubicades a la Biblioteca Dos Rius i al Casal Cívic i Comunitari Torelló.