LA PARAULA DEL POBLE

La Paraula del Poble

La Paraula del Poble és una iniciativa d’Òmnium Osona per celebrar els 50 anys de l’entitat. Es tracta d’una proposta en què es convida a cadascun dels 50 municipis osonencs a escollir, a través d’un procés participatiu, la paraula que més els identifiqui com a població, i a fer-la visible a la via pública.

L’Ajuntament de Torelló s’ha unit a la iniciativa i ha posat en marxa aquest projecte obert a tota la ciutadania.

Objectius i metodologia

Trobar la paraula que la gent de Torelló se senti més seva i plasmar-la a la via pública en forma d’escultura.

Objectius específics:

  • Arribar al major nombre de torellonencs/ques possible per tal que el resultat final sigui representatiu
  • Fomentar el treball intergeneracional en la fase de recerca de mots 

El projecte es porta a terme a través d’un procés de participació obert a tota la població i amb la col·laboració de diferents agents socials:

  • Associació d’Estudis Torellonencs (ADET)
  • CPNL – Oficina de Català de Torelló
  • Biblioteques
  • Escoles
  • Casal Cívic Torelló
  • Residència gent gran

Fases del projecte

1. Difusió del projecte

Redacció del projecte i presentació entre els agents col·laboradors. Dinamització en cada àmbit (escoles, biblioteques, casal cívic, residència…) i presentació del projecte al conjunt del poble.

2. Recollida de mots

A l’inici del projecte es compta amb una selecció de paraules feta prèviament a través de lingüistes o escriptors/es. A través de la col·laboració amb els diferents agents (escoles del municipi, biblioteques, Casal Cívic, Residència Cals Avis…) s’afegiran a la llista els mots que proposin les persones que participin.

Les butlletes es poden dipositar a les bústies habilitades a diferents espais municipals: biblioteques, teatre, Casal Cívic, pavelló, Fira Toca-Fusta, Campament Reial. També es pot participar telemàticament a través del formulari que hi ha a la part superior d’aquesta pàgina.

La idea és aprofitar les festes de Nadal per generar el debat intergeneracional a casa, així com propiciar la recollida de butlletes a través d’activitats nadalenques com la Fira Toca Fusta, el Campament Reial i/o Els Pastorets.

3. Cribratge dels mots recollits

Una comissió d’experts (ADET, CPNL..) farà el cribratge dels mots recollits per tal de descartar aquells que siguin castellanismes o bé d’ús generalitzat (en altres territoris, no exclusiu de Torelló).

4. Treball didàctic amb els mots escollits

Es plantejarà, amb els diferents agents col·laboradors un treball didàctic amb les paraules finalistes resultants del cribratge.

5. Votació popular

Un cop fet el treball didàctic de tots els mots, s’activarà la votació popular per escollir la paraula guanyadora.

6. Encàrrec de l’escultura ‘La Paraula del Poble’

A partir de la paraula que hagi obtingut més suports, s’encarregarà una escultura al·legòrica que es col·locarà a la via pública.

7. Instal·lació i inauguració de l’escultura

L’objectiu és culminar la instal·lació de l’escultura a temps per poder-la inaugurar pels volts de Sant Jordi.