La Festa Major es presenta pendent de les noves restriccions sanitàries

Aquest dijous es va presentar als jardins Vicenç Pujol la Festa Major de Torelló, que se celebrarà del 22 de juliol a l’1 d’agost. Les noves mesures per frenar la COVID-19 aprovades per la Generalitat condicionen la festa, tal com va explicar l’alcalde, Marçal Ortuño, que va remarcar que “s’està treballant per validar quins actes es podran fer i amb quins requisits”.

El regidor de Cultura, Xevi Lozano, va explicar que han hagut de treballar “des de la incertesa, per les noves restriccions” però que la base és el model de l’any passat, amb actes amb aforament limitat, el públic assegut, amb distància i mascareta. A més, per assistir a les activitats programades es pot optar per registrar-se de forma anticipada amb un formulari a la web registrefm.torello.cat o bé a l’entrada de cada activitat.

Una de les novetats d’aquest any és que s’ha optat per moure alguns actes dels jardins Vicenç Pujol, “per obrir la festa a altres espais de la vila”, tal com va explicar el tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Pep Tines. És el que passarà amb el pregó i la posterior vetllada de balls tradicionals del divendres 23 juliol, que es faran a la Plaça Nova. El pregó el pronunciarà l’escola Vall del Ges, que enguany celebra el 50è aniversari. També es faran a la plaça Nova el ball de gegants del dissabte 24 i el correfoc estàtic del diumenge 25. Amb la mateixa intenció de programar actes en altres espais, l’audició de sardanes del diumenge 25 es farà a la plaça Vella i la plaça de la Vila acollirà l’espectacle de carrer ‘Jet Lag’.

Pel que fa a les propostes teatrals de la Festa Major, destaquen les dues produccions del Grup Xarxa de Torelló al Teatre Cirvianum: ‘Somni de la nit de Sant Joan’, en doble funció dissabte 24 i diumenge 25 i ‘In the end’, també amb dues funcions els dies 30 i 31 de juliol. A més, s’ha programat l’espectacle ‘Escargots’ a La Carrera, el divendres 30 i Carles Sans, del Tricicle, portarà l’obra ‘Per fi sol!’ al Cirvianum, el diumenge 1 d’agost.

En l’apartat musical, estan confirmats els concerts de Gemma Humet i Joana Serrat del diumenge 25 i de les orquestres Venus (divendres 30, a la plaça Nova) i Cimarron (diumenge 1, als jardins Vicenç Pujol). Pel que fa a la tercera edició del Pescant la Lluna, que se celebrarà el dissabte 31 de juliol, també s’ha adaptat a les noves restriccions i inclourà un concert de La Damm-er, una batucada estàtica i l’acte de performance teatral i de música en directe, que es farà als jardins Vicenç Pujol.

La Festa Major de Torelló també inclourà el tradicional Fotoclip 14.0 de l’Agrupació Fotogràfica de Torelló al Foyer del Teatre Cirvianum i l’exposició ‘Eduard Calvet i Pintó (1875-1917) l’home del tèxtil de Vilassar de Mar’, al Museu de la Torneria.

Finalment, la presidenta de Deixebles de Sant Feliu, Meritxell Viñas, va explicar que en els actes que ells organitzen estaven treballant “amb dos possibles models de Festa Major” depenent de si les noves restriccions permetien el muntatge de barres o no, de les que depèn bona part del finançament de l’entitat. Els actes que sí que estan assegurats són la Porronada Infantil i la Festa del Batre i la Civada del dijous 22, que es faran a la tarda i de manera adaptada als jardins Vicenç Pujol.

Des de l’organització de la Festa Major s’adverteix que, davant la incertesa del moment la programació és susceptible de variacions d’horaris, llocs i mesures preventives a adoptar. S’anirà informant puntualment mitjançant la web de la Festa Major (www.festamajortorello.cat) i les xarxes socials de la Festa Major, Deixebles de Sant Feliu i l’Ajuntament.