HEMEROTECA - DIARI TORELLÓ

Torelló (primera etapa 1934-1936)

El periòdic local “Torelló” va néixer l’any 1934, impulsat des de l’Escola Dominical de Torelló fundada l’any 1896 pel mossèn Joan Sala. De caràcter conservador i vinculat als sectors d’església, el Torelló naixia en contraposició a la publicació local “La Veu del Ter” (1929 – 1934) de tendència més liberal i catalanista.

El seu primer número va sortir el 4 d’agost d’aquell mateix any, sota el lema “Informació, Formació, Tradició” i amb la intenció de convertir-se, tal i com proclamava en la seva capçalera, “Portaveu de la vila i comarca”.

Des de la seva aparició i durant dos anys, el Torelló fou l’única publicació periòdica informativa de referència local. En els seus inicis, la redacció i seu estava ubicada al carrer Capsavila número 1, al març de 1935 es trasllada l’edifici del Centre Parroquial a la plaça Catalunya (actual plaça Nova) número 16.

L’esclat de la guerra civil va suposar la clausura temporal del diari, que havia publicat el seu darrer número, el 47, el mateix 18 de juliol de 1936.

18 anys més tard, el 12 de juny de 1954, es publicava un nou número 1 del Torelló, amb la mateixa capçalera, però aquesta vegada com a publicació mensual i en llengua castellana. El diari iniciava una nova etapa condicionat per la situació i el context polític del moment.

Des del 1954 l’activitat i trajectòria del diari Torelló ha estat continua. En l’actualitat, el Torelló compta amb més de 2100 números, que es van ampliant setmana rere setmana, situant-se com el referent informatiu de Torelló i la Vall del Ges.