Feines de sega i desbrossament al tram urbà del riu Ges

El servei de manteniment i conservació del verd urbà de Torelló ha iniciat aquest dijous les feines de sega i desbrossament de part de la vegetació al tram del riu Ges que passa pel municipi. També se segarà el prat florit establert a una franja de terreny entorn del riu Ter, entre La Bardissa i el pont de Conanglell. En els dos casos, es busca mantenir l’equilibri ecològic i afavorir la presència de fauna i flora.

En el cas del riu Ges, els treballs de desbrossament només es fan a la part de la riba més pròxima al mur de contenció i es deixa una àmplia franja de vegetació natural d’entre 4 i 5 metres a banda i banda del riu. Com que és un tram urbà, canalitzat i amb diverses infraestructures (ponts i passeres), només es permet la presència de vegetació herbàcia que, en cap cas, suposi un perill davant de possibles avingudes d’aigua. Amb aquest desbrossament selectiu es facilita el desenvolupament de tot el cicle anual de la vegetació i, a la vegada, s’afavoreix la presència de la fauna associada a aquest espai.

D’aquesta manera es preveu afavorir, a mitjà termini, l’establiment de vegetació helòfita (plantes vivaces pròpies d’entorns riberencs) com la boga, l’epilobi, el lliri groc o el canyís (molt més comú a la zona). També s’afavoreix la presència de tota mena d’ocells i gran varietat d’insectes, com les papallones o les libèl·lules i espiadimonis.

A més, enguany el desbrossament es fa un mes més tard respecte a anys anteriors, per no interferir en la nidificació d’ocells com la polla d’aigua, l’ànec collverd o la boscarla de canyar. Les zones de vegetació a tocar del riu Ges són espai habitual d’alimentació per a martinets blancs i bernats. Durant l’època de migració també són un bon refugi per ocells insectívors com papamosques, mosquiters o boscarles.