Eva Pelegrí i Ernest Pibernat guanyen els Premis Vila de Torelló

(Foto: ADET).- Eva Pelegrí Margeli, de Barcelona, i Ernest Pibernat Bosch, d’Avinyonet de Puigventós, han estat els guanyadors de la 24a edició dels premis literaris Vila de Torelló, organitzats des de l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) amb el suport de l’Ajuntament de Torelló. La cerimònia d’entrega dels guardons es va fer divendres al vespre al teatre Cirvianum, davant de 150 persones, i va reconèixer Pelegrí en la categoria de narrativa, amb Llargues les hores lentes, i Pibernat en la categoria de poesia, amb Temps de Carbur.

També es van entregar dos accèssits: un en narrativa, per Laura Autonell Aranda, de Taradell, i La papallona, i un en poesia, per Joan-Ignasi Elias Cruz, de Barcelona, i El Ball de l’herba. El grup de Rapsodes de la Vall del Ges va llegir les dues poesies guanyadores, obra de Pibernat Bosch i Elias Cruz. Aquesta 24a edició dels premis literaris Vila de Torelló ha rebut més de 200 treballs entre les dues categories. Els primers premis estan dotats amb 600 euros i els accèssits, amb 300 euros cadascun.

Durant l’acte, conduït per la periodista Anna Miralpeix i que va comptar amb un espectacle de clown a càrrec de Ninot i Nas, també es van entregar els guardons de la cinquena edició dels Premis Pescallunes/Pescalletres, que han comptat amb la participació dels alumnes de cinc centres educatius del municipi. Es van presentar una setantena de treballs, que es van recopilar en un llibre amb una coberta dissenyada per l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló que es pot trobar a la llibreria Punt Font, i es van entregar dinou premis, entre premis i accèssits. Són els següents:

-Escola Fortià Solà
Primer premi: Irune Ferret Ruíz, de sisè de primària, amb En Marc i la Reina
Accèssit: Arnau Diego, de cinquè de primària, amb Una guerra especial

-Escola Rocaprevera
o Primària
Primer premi: Pol Torrents, de sisè, amb El diari d’en Pol
Accèssit: Mar Vila, de cinquè, amb El misteriós viatge al regne de la Fantasia
o Secundària
Primer premi: Emma Freixa Arumí, de quart, amb La lluna
Accèssit: Carla barba Defez, de tercer, amb Segueixo aquí

-Escola Sagrats Cors
o Primària
Primer premi: Queralt Trabal Raurell, de sisè, amb El fusell de la victòria
Accèssits: Arianna Ruiz Rovira, de sisè, amb No sé com va passar!
o Secundària
Primer premi: Dúnia Cabello Andreu, de primer, amb Deixeu-me lliure
Accèssit: Ivet Solà Bassagaña, de quart, amb 30 estrelles per plorar-te

-Escola Vall del Ges
Primer premi: Ferran Busquets Llopart, de segon de primària, amb L’espantaocells
Accèssit: Aleth Corominas Codina, de sisè de primària, amb Una carta amb pues

-Institut-escola Marta Mata
o Primària
Primer premi: Estel Pérez Carbonell, de quart, amb em feien bullying
Accèssit: Alejandro Galdeano, de cinquè, amb El tresor del diamant. Època dels pirates
o Secundària
Primer premi: Ouiame Koubaa Ghanoun, de primer, amb L’internat Ashley Hall

El lliurament dels premis va anar a càrrec de l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, que en el seu discurs va destacar “l’alegria d’anar recuperant la normalitat, el batec de Torelló, després de dos anys” i va recordar que “el català està en una situació complicada i veiem notícies que alarmen, però celebracions com les d’avui serveixen per reivindicar la nostra llengua. La literatura vesteix la llengua de gala”, i el regidor de Cultura, Xavier Lozano i la regidora d’Educació, Núria Montanyà.

També es van lliurar els premis de la segona edició del Pescamots, un certamen que s’organitza conjuntament amb l’Oficina de Català de Torelló i que aquest any, com a novetat, ha comptat amb la participació de totes les oficines de català de la comarca d’Osona. La convocatòria s’adreça al col·lectiu de persones que estudien català o que participen al programa Voluntariat per la Llengua dels centres de normalització lingüística, “un col·lectiu molt important de persones que han decidit fer del català la seva llengua habitual”, va assegurar Bernat. Aquest any es va premiar Jainy Javier Ramírez Méndez, per Un dia molt agitat, Pep Boldú Roca, per Tribus xerraires 1 i 2, Ada Castro Paredes, per La vida és inassolible sense emocions, i Barkisu Abubakari, per Soc la Barkisu.