El ple va tornar a ser presencial

Amb el retorn gradual a la normalitat, el ple de l’Ajuntament corresponent al mes de febrer, va tornar a ser presencial, tot i que encara es va mantenir l’ús de mascareta.

Abans de l’inici de la sessió, es va fer la lectura de la declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya sobre el conflicte a Ucraïna. En la declaració, es reitera el compromís de la societat catalana amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes. Per això, es considera que “cal contribuir a desescalar el conflicte i apostar per la desmilitarització de la zona i per l’establiment d’un diàleg enfocat a la construcció de pau”. I es fa una crida a la comunitat internacional, “en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió”.

Tots els grups municipals van donar suport a l’adhesió al ‘Manifest per reforçar l’acció per a una Europa més justa i climàticament neutra’ del Pacte de les Alcaldies. I d’aquesta manera, considerar els reptes climàtics i mediambientals com a una prioritat general i endegar les accions necessàries per avançar en aquesta direcció.

També es va aprovar per unanimitat el reglament regulador del teletreball de l’Ajuntament de Torelló. Després que aquest sistema organitzatiu s’apliqués arran de la crisi sanitària, l’Ajuntament ha optat per regular el treball a distància entre la seva plantilla laboral -en les places que siguin susceptibles de teletreballar-, amb caràcter voluntari i inicialment per un període d’un any.

D’altra banda, es va aprovar la proposta de modificació de la Relació de Llocs de Treball, amb l’objectiu de crear tres llocs de treball nous i l’extinció de tres llocs de treball existents. Concretament, es tracta de crear els llocs de treball de cap d’unitat de Benestar Social, arquitecte/a tècnic/a i notificador/a; i per contra, s’extingeixen els de coordinador/a de Benestar Social, cap del departament de projectes i operari/ària de serveis generals-notificador/a.

El ple també va donar llum verda a la declaració institucional de compromís amb la lluita contra el frau i la corrupció i la prevenció dels conflictes d’interès de l’Ajuntament de Torelló.

Finalment, es va aprovar una moció presentada per la CUP en defensa de la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i el català. A grans trets, la moció, que va rebre els vots favorables de tots els grups municipals, demana promoure un pacte municipal per a l’ús del català ‘A Torelló, en català’, implicant persones i entitats de tots els àmbits; l’adhesió de l’Ajuntament a la campanya ‘Tots som referents lingüístics. No t’excusis’ i fer arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents; crear un Reglament d’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament i vetllar perquè sigui conegut per tot el consistori i les empreses amb les quals es treballa; impulsar conjuntament amb la comunitat educativa del municipi la generació de plans educatius locals que promoguin l’ús social del català com llengua comuna i compartida; i rebutjar qualsevol atac al model d’immersió lingüística i acompanyar la defensa de l’escola en català.

En el torn de precs i preguntes, el grup municipal del PSC va preguntar per les actuacions de l’equip de govern entorn del tancament de les oficines bancàries al barri de Montserrat; per l’increment de la contaminació atmosfèrica i la incidència de la crema de rostolls; reclamar estudis sobre la incidència d’aquesta contaminació en la salut de les persones; novetats entorn de l’edifici de les Serrasses; i la situació dels pous en l’actual episodi de sequera.

El grup de JxCat va demanar una reflexió entorn de les causes de la baixa participació en la taula de debat dels pressupostos participatius; alhora que també va preguntar per l’organisme rector de Ràdio Ona; i per la problemàtica dels contenidors plens i la freqüència de recollida.

I la CUP va proposar la revisió de l’enllumenat de diversos vials que deixen la calçada il·luminada i les voreres fosques; la recuperació d’una celebració del 8M com abans de la pandèmia; i una reflexió sobre el conflicte d’Ucraïna.

En el capítol d’informacions de les regidories es va donar compte de la jornada de portes obertes als centres escolars i l’inici de preinscripcions; de la concentració de dimarts en solidaritat amb el poble d’Ucraïna; dels actes commemoratius del 8M i especialment de la trobada de delegades liles; de les jornades del Dia d’Andalusia; de la presentació del Carnaval de Terra Endins el proper dia 11; d’un agraïment a Pere Trabal per la seva feina i dedicació durant anys al capdavant de la direcció de Ràdio Ona; de les propostes formatives d’aquest semestre impulsades des de La Cooperativa; i de la incorporació de 8 persones a la brigada en el marc del Pla de Barris.