L'APARADOR DE L'ARXIU

CARRER NOU ENGALANAT PER LA VISITA DE LA VERGE. 1950

LA VISITA DE LA MARE DE DÉU DE FÀTIMA

A finals del mes de setembre de l’any 1950 va tenir lloc l’arribada a Torelló de la Mare de déu de Fàtima.
Segons la tradició cristiana, l’any 1917 uns nens de la població portuguesa de Fàtima van tenir una aparició de la Verge mentre cuidaven el seu ramat; des de llavors, el santuari de Fàtima s’erigí com un dels centres de pelegrinatge més importants d’Europa. L’any 1950, en motiu de la celebració de l’any jubileu, l’església va organitzar un important pelegrinatge de la imatge de la mare de déu que la portà a recórrer moltes poblacions de Catalunya, entre les quals Torelló.

Cal tenir en compte, que aquest tipus d’esdeveniments eren habituals a l’època, i cal emmarcar-los dins les polítiques pròpies del nacionalcatolicisme que durant els primers anys del franquisme impulsava grans actes públics de fervor religiós; l’església catòlica gaudia d’una situació privilegiada i era l’epicentre de la vida social, moral i cultural del país. Tanmateix, i més enllà de la vessant religiosa, l’arribada de la Mare de Déu de Fàtima a Torelló s’acabà convertint en un gran esdeveniment social, avui en dia encara prou recordat, del qual es disposa d’un important volum de documents fotogràfics i textuals dels preparatius per a rebre la imatge.

Segons l’expedient existent a l’Arxiu municipal, a mitjans del mes d’agost de 1950 el mossèn Lluís Picas envià un ofici a l’Alcalde Josep Vidal confirmant l’arribada de la Mare de Déu pel dia 23 de setembre i demanava el suport del consistori municipal per a l’organització de l’esdeveniment amb el nomenament de dos regidors per a formar part de la Comissió organitzativa.

A banda de la comissió organitzativa, els veïns es van coordinar per carrers per a organitzà el disseny i l’elaboració de les decoracions i garlandes que havien de fer lluir els carrers en tal destacat esdeveniment. Múltiples exemples dels esforços i enginy dels veïns en el disseny de les decoracions el tenim representat en els amplis reportatges fotogràfics de la visita de la Mare de déu de Fàtima existents a l’arxiu municipal.

La imatge va arribar la tarda del dissabte 23 de setembre procedent de la colònia de Borgonyà i fou rebuda a la plaça de l’Estació per autoritats eclesiàstiques i locals i una multitud de veïns. Des d’allí s’inicià una processó pels carrers (José Antonio), (General Mola), places Sant Fortià i Pujol, carrer Sant Miquel fins a la Plaça Nova on es van realitzar parlaments de les autoritats i ofrenes. Durant el vespre i la nit, a la mateixa església de Sant Feliu s’organitzaren entre les comissions dels carrers torns de vetlla de la imatge.

El dia següent, continuaren les misses, les ofrenes i les benediccions. Una nova processó acompanyà la verge, pels carrer Sant Feliu, Capsavila i Sant Miquel, fins arribar al capvespre al Santuari de Rocaprevera. En aquesta ocasió la vetlla anà a càrrec dels veïns de les cases de pagès del terme.

El dilluns 25, continuaren els actes i el recorregut de la verge pel poble i la colònia de la Coromina, els veïns de la qual també s’havien organitzat per tal esdeveniment. Finalment, a la tarda s’acompanyà la Mare de déu fins a la colònia de Vilaseca que prengué el relleu per continuar amb el llarg peregrinatge.