L'APARADOR DE L'ARXIU

EL REFERÈNDUM SOBRE LA PERMANÈNCIA D’ESPANYA A L’OTAN

El dimecres 12 de març de 1986 es va celebrar el Referèndum per decidir sobre la permanència d’Espanya a l’OTAN. El plebiscit fou promogut pel govern socialista de Felipe Gonzalez, els quals s’havien oposat a l’ingrés d’Espanya a l’Organització el 30 de maig de 1982 durant els anys de govern de la Unió de Centre Democràtic (UCD).

La convocatòria del Referèndum no va estar exempta de polèmica, començant per les campanyes dels diferents sectors polítics a favor del “sí” i del “no”, passant pel canvi radical de posicionament del PSOE a favor del sí, i acabant amb la redacció confusa de la papereta del Referèndum.

Dies abans de la celebració del Referèndum, des del Setmanari Torelló es va realitzar una enquesta ciutadana al poble en relació all procés referendari. Les preguntes i resultats foren els següents:

Et sembla bé fer un Referèndum en un dia laboral? Sí (22%) – No (78%)
Comprens la pregunta que fa el govern? Sí (54%) – No (46%)
Penses votar? Sí (78%) – No (18%) – Ns/Nc (4%)
Què penses votar? Sí (5%) – No (57%) – Nul (5%) – Abstenció (17%) – No contesten (16%)
El divendres 14 de març, el mateix setmanari publicava la crònica de la jornada plebiscitària amb un contundent titular “La Vall del Ges va votar No”, que evidenciava uns resultats més o menys previsibles.

A Torelló, amb un 59,68% de participació, va imposar-se clarament el “No” per un 62,1% per sobre d’un 32,9% del “Sí”, un 1% de vots nuls i un 4% de vots en blanc. A Sant Pere amb un 57,04 % de participació, 71,91% de “No”, per sobre d’un 19,79 % del “Sí”, un 1% de vots nuls i un 6% de vots en blanc. A Sant Vicenç un 63,67 % de participació, 73% de “No”, per sobre d’un 21,56 % del “Sí”, un 0,34% de vots nuls i un 5% de vots en blanc.

Els resultats de de la Vall del Ges no van diferir de la resta de Catalunya on es va votar majoritàriament en contra de la permanència a l’OTAN. Tanmateix, el sí es va imposar amb caràcter general a la resta d’Espanya amb un 52,5% dels vots.