L'APARADOR DE L'ARXIU

Cartell Mercat del Trasto 1980
Arxiu_Mercat Trasto
Setmanari Torelló 25/05/1980

11 DE MAIG DE 1980, 1a EDICIÓ DEL MERCAT DEL TRASTO

L’onze de maig de 1980 es va celebrar la 1a edició del Mercat del Trasto de Torelló gràcies a la iniciativa sorgia de l’Equip Gresca del Club Infantil.

En el seu origen el Mercat sorgia com una activitat paral·lela vinculada al concurs de Focs de Sant Isidre, promogut també per l’Equip l’any 1977. La revetlla de Sant Isidre era  una festivitat arrelada a molts municipis de tradició pagesa i ramadera que amb el pas del temps s’anà adaptant a les transformacions socials del món agrari.  El que en un origen eren fogueres de rostolls en cada casa de pagès es transformà en fogueres de trastos i material divers recollit per la mainada de cada carrer o barriada que competien per veure qui feia el foc més gran. L’any 1977, l’equip Gresca del Club va promoure el 1r gran concurs de Focs de Sant Isidre per a canalitzar les rivalitats entre colles i carrers.

L’any 1980, per tal de poder donar més relleu al concurs de Focs de Sant Isidre, el mateix Equip Gresca va proposar a l’Ajuntament de Torelló l’organització d’un mercat de venda de trastos. La idea del grup era que el diumenge abans de Sant Isidre es fes un mercat a la plaça de Vella en què tothom qui volgués pogués vendre tot tipus d’objectes i articles usats. Un cop acabat el mercat, tots els trastos que no s’haguessin venut podrien utilitzar-se per alimentar una gran foguera de Sant Isidre a la Plaça Vella.

El número 503 del Setmanari Torelló de 25 de maig de 1980 es feia ressò de l’èxit de la 1a edició del Mercat del trasto amb el titular “El del trasto un original i concorregut mercat”. En la crònica de la jornada es posava de manifest la gran concurrència de públic, compradors, i venedors del mercat “El mercat del trasto del que ja s’havia augurat un feliç naixement va respondre al que d’ell s’esperava”. Al mateix temps, la notícia posava en relleu l’èxit de l’essència del mercat, molt més enllà d’un esperit mercantil, sinó lúdic i festiu. La conclusió, al final de l’escrit fou clara “L’èxit d’aquesta primera celebració n’assegura la continuïtat”.

Amb el temps, el concurs i les fogueres de Sant Isidre van anar a menys fins a desaparèixer, tanmateix, el Mercat del Trasto, nascut a recer d’aquestes, s’anà consolidant, prenent més transcendència i rellevància per la seva singularitat.

Per primer cop en 40 anys, el centre de Torelló no s’ha omplert de parades, trastos, ni converses de regateig entre venedors i compradors. Molt ha canviat el Mercat del Trasto des de la seva primera edició, però el seu esperit lúdic i festiu, motor de la seva essència s’ha mantingut inalterable amb el temps; l’esperem al 2022!