L'APARADOR DE L'ARXIU

1983, I CERTAMEN DE CINEMA DE MUNTANYA DE TORELLÓ

El pròxim divendres 12 s’inaugura el 39è Festival de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló, que durant deu dies exhibirà els millors films mundials relacionats amb la muntanya, l’aventura i la natura. En l’actualitat el festival s’ha convertit en un referent internacional en el seu gènere, que any rere any, reuneix milers d’espectadors entre professionals, experts i amants del món de l’audiovisual i la muntanya.

La primera edició del festival va tenir lloc el febrer de 1983. El diumenge 13 de febrer d’aquell any, a les 6 de la tarda a l’antic Teatre Cirvianum s’inaugurava el què naixia com a “I Certamen de Cinema de Muntanya de Torelló”, organitzat amb grans esforços i no pocs obstacles pel Centre Excursionista de Torelló. I és que l’organització de la primera edició va haver de fer front als entrebancs que suposà la caiguda d’una forta nevada el dia 15 de febrer, que deixà més de 20 centímetres de neu i importants problemes de circulació al poble. A banda de la projecció de les pel·lícules, el certamen va comptar ja amb activitats paral·leles tals com exposicions, xerrades i concurs fotogràfic.

La clausura tingué lloc el diumenge 20 de febrer amb l’entrega dels premis, anomenats ja “flors de neu”, per les categories Super-8, 16 mm i crítica popular. D’entre els guardonats va destacar el film “Ama Dablam Muntanya sagrada dels xerpes” de l’alpinista Jordi Pons, membre de la primera expedició catalana a l’Everest l’any 1982.

Segons detallava el Setmanari Torelló del 25 de febrer de 1983, malgrat petits imprevistos, el I Certamen va finalitzar amb una valoració molt positiva, tant pels organitzadors com pel públic en general, amb l’anunci de la celebració d’un II Certamen per l’any 1984 i amb l’esperança i voluntat de seguir treballant per apropar l’afició i estima per la muntanya a Torelló.