LES FRESQUES

LES FRESQUES de Torelló és un programa d’arts escèniques pensat per gaudir de la temperatura dels vespres d’estiu i l’aliment de la Cultura en el marc incomparable dels Jardins Vicenç Pujol.

La cita serà els dijous i els divendres de les tres primeres setmanes de juliol que precediran la Festa Major del nostre poble, a partir de dos quarts de deu del vespre.

El teatre, el circ i el bon humor impregnaran els vespres de dijous, mentre que els divendres serà el torn de la música.

No serà necessari fer cap reserva per assistir als espectacles i l’entrada serà lliure tot i que amb aforament limitat.

Que gaudiu de LES FRESQUES!

EL COMEDIANT (Marcel Tomàs i Cascai Teatre) Un enginyós i divertidíssim espectacle

El comediant, l’últim espectacle de Marcel Tomàs -clown, mim, actor polifacètic, showman, cantant i pillastre- és, com ell mateix, un fantàstic Totum revolutum, un enginyós i divertidíssim espectacle. El fa amb humor, música, teatre d’objectes, improvisacions al moment, imaginació al poder, histrionisme elegant però, també hi trobem, poesia, crítica, reflexió i un gran sentit de l’humor, segons la millor tradició del cabaret.


El fil conductor són petits flaixos de la vida d’un Comediant que malgrat tot no perd mai la capacitat de somiar. Un Comediant que en veure troncades les seves expectatives per l’ofici de comediar se’n va a Finlàndia amb l’esperança de fer fortuna, però el fracàs el fa tornar a la seva terra d’origen. Busca parella i no triomfa, prova sort com a capellà però és un ofici massa complicat pel qui ha nascut per estar als escenaris i té la sort de saber esperar perquè al final trobarà la seva gran recompensa.

OYE POLO (amb Ana Polo i Maria Rovira) Monòleg d’humor

Oye Sherman i Ana Polo fan parada a Torelló amb la seva gira mundial OYE POLO KAN KILIS WORLD TOUR, sentit homenatge a referents feministes contemporanis com Pablo Motos, Bertín Osborne i Edu Galán.

Ana Polo és periodista i humorista i ha treballat a diversos programes de RAC1, Catalunya Ràdio i TVE. També va ser col·laboradora del late show No te metas en política. Actualment la podeu seguir a Feministic de Fibracat TV. També als monòlegs amb els que recorre la geografia catalana.

Maria Rovira, més coneguda com a Oye Sherman, és guionista i monologuista. Forma part del col·lectiu de monologuistes “El Soterrani”, treballa a l'”Estat de Gràcia” de Catalunya Ràdio i col·labora a “L’Irradiador” d’iCat.

Conjuntament realitzen monòlegs i el podcast OYE POLO a Radio Primavera Sound.

PALE MOON (El projecte musical d’Árni i Nata) Poesia convertida en melodia

Pale Moon és el projecte conjunt d’Árni i Nata, que passen tres anys a Islàndia desenvolupant el seu so i composant més de 100 demos, fins que decideixen traslladar-se amb tot el seu estudi a Barcelona, la ciutat on es van conèixer el 2017. Després de publicar diversos singles i acumular més de mig milió de reproduccions a Youtube, aquesta tardor publicaran el seu primer disc, que es presentarà al festival Iceland Airwaves (Reykjavík).

Árni Guðjónsson és un músic islandès, que es formà per convertir-se en pianista clàssic però la seva vida va fer un gir radical al formar part del grup “Of Monsters And Men”, amb el que obtingué un èxit internacional aclaparador tocant l’acordió i els teclats en el seu aclamat primer disc d’or i de platí en diversos països d’Europa i als Estats Units.

Nataalia Sushchenko va néixer en la part siberiana de Rússia i es mudà a Barcelona per formar-se en la indústria de la moda. Sempre ha estat interessada en l’art, el disseny i la poesia i ha estat, precisament, la unió amb Árni, la que ha desencadenat que les seves poesies es converteixin en meravelloses melodies, que es claven nota a nota al pit, com espases.

LA BIBLIA contada per Xavi Castillo (Teatre) Una divertida interpretació de la Bíblia

La Companyia Pot de Plom recupera el vell projecte LA BIBLIA!

Des que vam començar a fer sketchs còmics pels teatres i cafès, teatre, sempre fèiem al final la mateixa broma… – I si muntem la Bíblia?,eh!, Antic i nou testament!

Pensem que ara és un bon moment, sobretot després de les reflexions que hem fet sobre els límits de l’humor. A més, hi ha moltes coses en l’actualitat que ens han portat als textos bíblics: declaracions de polítics (Vox entra en joc), conclaves en el Vaticà (la conclusió del Papa sobre la pederàstia és que la culpa és… De Satanàs!).

Farem un repàs de La Creació, El Diluvi Universal, Moisés i les taules de la llei, la Torre de Babel, el naixement de Jesús i els miracles… Històries que tots coneixem, però que anant a text original, cobren una força còmica brutal.
Per això i més presentem, La Bíblia contada per Xavi Castillo (versió íntegra Antic i Nou Testament)

Continuem satiritzant les coses més sagrades.
Que el señor esté con todos vosotros…

CARLOTA FLÂNEUR presenta Brains. Una proposta musical de pop intimista

Als cinc anys la Carlota Flâneur va demanar un violí i el va tocar durant deu anys, fins que va descobrir que en realitat el que li agradava era cantar, així que va aprendre a tocar la guitarra. Després de compartir banda amb quatre amics de l’institut, va decidir que era moment de començar el seu propi projecte. Les seves inquietuds musicals havien canviat i era hora de portar la seva música a un pla més personal per expressar-se amb total llibertat, sense influències externes.

D’aquesta introspecció sorgeix Brains, un Ep debut que ens aproxima a l’univers Carlota Flâneur. Un univers càlid, on els sentiments i els pensaments es manifesten sense filtres, amb senzillesa i amb amor i on no fa falta aparentar sinó que és suficient amb ser-hi, amb existir.

La dolçor nostàlgica que desprèn Carlota Flâneur en les seves cançons ens provoca una abraçada
imaginària a cadascuna de les històries que relaten les lletres. Així trobem records d’un amor caduc en Fun, una denúncia a la superficialitat i a la dinàmica social del usar y tirar en Generation of the young flesh i en Brains, trobem una reflexió sobre la complexitat de relacionar-se en un món hiperconnectat en el qual resulta altament difícil escoltar-se un mateix. Tancant el Ep tenim Thanksgiving song, una cançó de gratitud eterna.

Per a la producció i la gravació de Brains, Carlota Flâneur ha comptat amb Ferran Palau i Ildefonso Alonso (El Petit de Cal Eril, Valentina & The Electric Post).

SÚPER GEGANT, amb Claudi Herreros, Miquel Bernis i Marcel Mercadé. Un univers de guitarres, distorsions, reverbs, ecos i delays

Cançons entre soroll o soroll entre cançons?

Súper Gegant són cançons directes i contundents. Melodies pop embolcallades per hammonds, sintetitzadors i sobretot guitarres. En el seu repertori s’hi poden entreveure les influències de grups com The Velvet Underground o The Jesus and Mary Chain.

Part de la història que Súper Gegant explicava a les entrevistes del seu primer disc era la d’un grup que havia tocat molts pals i jugat amb molts colors al local d’assaig.

Un treball que un disc tan afilat i boirós com el ‘Camina i Oblida’ no permetia veure del tot. El segon disc de la banda ‘Una casa als aiguamolls’ obre part d’aquest ventall d’influències que sempre han conviscut amb el grup.

FLY ME TO THE MOON amb Leandre Clown. Espectacle de clown i circ

Tàndem: bicicleta per dues persones.
Viatge: tot allò que passa entre aquí i allà.
Lluna: destí de tots quan volem somiar desperts.
Duo de clowns: funambulistes del desastre i la poesia.
Una bicicleta voladora, fusta, ferro, pols, sabates grosses i barrets fins a les celles.
La lluna ens espera.
Fly me to the moon és el viatge possible de dos pallassos cap a la lluna.
És la proesa del somiador. La proesa de dos innocents.

Davant d’un món que corre massa, el clown pot ser una pausa, un moment assolellat. Fly me to the moon pretén ser això, un moment ple de coses senzilles com riure, escoltar, sorprendre’s, jugar. Un regal per als sentits.

“El meu pallasso intenta tocar aquestes tecles, portar al públic al sol, a la lluna; abans del cinisme, abans de la voràgine dels problemes diaris. Aquell lloc que coneixíem tan bé quan érem nens.” Leandre Ribera

LES ANXOVETES Havaneres en femení

Les Anxovetes és un grup d’havaneres nascut l’estiu del 2013 a Girona en veu íntegrament femenina, format per: Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i Marta Pérez (veu aguda/mitja), així com el guitarrista Salva Gallego, el contrabaixista Xevi Pasqual i el tècnic de so Xevi Salvatella, els seitons del grup.

Al llarg d’aquests primers anys de vida, han ofert concerts dins i fora de les fronteres catalanes, participant en les cantades més importants del món de l’havanera, com la 51a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós o les cantades de Getxo (País Basc) i Dènia (València).

També han participat en festivals i esdeveniments musicals rellevants fora del circuit de l’havanera, com l’Smithsonian Folklife Festival (EUA), el Festival Internacional de Música de Cadaqués, el Festival Portalblau de l’Escala, el Festival Interludi de Calonge, o l’(a)Phònica de Banyoles, i també han actuat en escenaris com l’Auditori de Girona o el Palau de la Música Catalana.

Discografia: En fresc (autoeditat, 2015); En sal (autoeditat, 2017); (d)ones (Seed Music, 2018); En llauna (autoeditat, 2020).

CANÇONS DE TAVERNA amb Tururut Bonaigua. Concert de música tradicional

Tururut Bonaigua és una orquestrina nascuda el 1979. Des de llavors, han portat el seu ball de pagès i els seus concerts de música tradicional arreu de Catalunya, Països Catalans i l’estranger.

Cançons de taverna de mar i muntanya és la seva proposta de concert basat en la música tradicional.

Les tavernes eren lloc de reunió, punt de trobada en hores d’esbarjo o quan el temps privava de fer-se a la mar o de treballar al camp. A més de beure i menjar, s’hi podia jugar a cartes o cantar acompanyats d’una guitarra o d’altres instruments. A la costa, havaneres. A muntanya, corrandes i cançons de gresca.

Els Tururut Bonaigua refan aquest costum de cantar a la taverna.

En aquesta proposta inclouen des de les havaneres més conegudes fins a corrandes, des de temes irlandesos fins a cançons picantones a la manera d’abans.

Canten cançons de muntanya, com les cobles del Peirot i cançó improvisada, fent participar activament el públic tal com es feia antigament.

De vegades a les tavernes també es ballava, per això als seus concerts també interpreten balls tradicionals com maixurques, marxes o passos dobles.

Turut Bonaigua són: Amadeu Rosell i Martí (veu, guitarra i acordió diatònic), Jordi Palau (flautes i veu), Pep Solà (bateria i percussió), Pep Sànchez (contrabaix)